Spisebordet er familiens helle

23 november 2021 Anders Lundtang Hansen

advertorial

I gamle dage var spisebordet det sted, hvor familien var samlet om aftenen og kunne drøfte, hvad der var sket i løbet af dagen og eventuelt tage store beslutningen for fremtiden – eller bare hvad der skulle ske dagen efter.

Om morgenen var det jo netop ikke sikkert, at alle mødte ind samtidig til at spise morgenmad, da man havde forskellige gøremål og steder at være, som lå på forskellige tidspunkter, derfor var det som regel mest om aftenen, at man havde tid til dette.

Oftest handlede det da netop også om at få mad på spisebordet, om det var ved at tjene penge, eller andre sørgede for at skaffe maden eller dyrke den, så man kunne håbe, man fik noget spændende og nærende at spise, eller man måtte nøjes.

Det er faktisk ikke så forskelligt nu om dage, selvom bordet nok er skiftet ud med et spisebord i linoleum.

image

Familiens samles stadig om det spisebord i moderne tid

Nu om dage har familiens medlemmer også travlt, men man kan være ret så sikker på at få noget at spise, hvorfor man ikke længere takker Gud for den – og måske brokker de yngste sig også over, hvad de får at spise.

Men det er stadig her, hvor familien mødes for at snakke om, hvad man har lavet i løbet af dagen, og hvad man skal lave i morgen – og måske også i weekenden.

Det er også her, at man tager de alvorlige samtaler – om der er mad på bordet eller ej – om en er ved at flytte ud, man skal aflive et kæledyr, hvad man vil uddanne sig til og mere.

Derfor vælger mange familier også at lade spisebordet være et helle, hvor man ikke bringer elektroniske midler på bordet, så man kan tale sammen – når man ikke lige har mad i munden.

Flere Nyheder